Méér stabilisatie en mínder pijn: de rugbrace biedt uitkomst

Waarom kiezen voor een rugbrace? Er zijn tal van redenen te bedenken waarop de brace uitkomst kan bieden. Het is in ieder geval belangrijk te onthouden dat een brace helpt bij klachten en ook alleen bedoeld is voor mensen die klachten ervaren. De brace zorgt er in feite voor dat de rug in de zogenaamde “neutrale stand” wordt gepositioneerd. De neutrale stand houdt in dat de natuurlijke krommingen (een iets hollere onderrug en iets bollere bovenrug) behouden blijft. Je kunt de brace gebruiken om je eraan te herinneren de juiste houding aan te blijven nemen. Ook kan de brace worden ingezet bij mensen die zelf niet in staat zijn hun houding te corrigeren. Een verkeerde rughouding is lang niet altijd het gevolg van een slechte gewoonte. Inflexibele spieren of spierzwakte kunnen ook de oorzaak zijn.

Verschillende typen rugbrace

Schaf je een rugbrace aan bij Podobrace – dé specialist op het gebied van ergonomische kleding en hulpstukken, – dan kun je kiezen uit liefst vier verschillende soorten braces. De onderrug brace is specifiek afgestemd op het onderste gedeelte van de rug (het lumbale deel). De bovenrug brace is ingericht op de het bovenste gedeelte van de rug (het thoracale deel). Dan heb je nog de schouderbrace, die speciaal ontworpen is om de schouders beter te ondersteunen. Meestal wordt deze brace gecombineerd met een model dat de bovenrug ondersteunt. De laatste variant brace is een brace die de gehele rug ondersteunt. Dit type rugbrace verstevigt vanaf de onderzijde van de nek tot aan het onderste gedeelte van de onderrug. Zo wordt niet een gedeelte van de onderrug, maar de onderrug in het geheel ondersteund. Patiënten met spierinsufficiëntie of osteoporose hebben hier vooral veel baat van.

Materiaal en type ondersteuning

Het materiaal waarvan de brace gemaakt is en de ondersteuning die deze biedt kan van rugbrace tot brace verschillen. Zo zijn er flexibelere braces die licht ondersteunen, maar ook inflexibele braces die zwaardere ondersteuning bieden. Een groot voordeel van braces is dat deze doorgaans onder je kleding te dragen zijn. Ze zitten dus zelden tot nooit storend in de weg. Welke brace is het meest gepast voor je? Dan bepaal je in overleg met behandelend arts of je therapeut.

Hoe lang draag je doorgaans een brace?

De totale tijd waarop je een rugbrace draagt, is van persoon tot persoon verschillend. Ieder lichaam zal anders op de brace reageren. Bij de één is eerder sprake van pijnvermindering of klachtenvermindering dan bij de ander. Meestal moet je het aan een therapeut overlaten om te bepalen hoelang het raadzaam is de brace te dragen. Ervaar je klachten tijdens je werk en het uitoefenen van je beroep, hobby of passie, dan gebruik je hem alleen als je werkzaam bent. Als de rugklachten bijvoorbeeld na werk afnemen, kun je ook het beste de brace afnemen.

Hoe zit het met de vergoeding?

Of een rugbrace wordt vergoed, verschilt van verzekeraar tot verzekeraar. Dit is geheel afhankelijk van de polis die je hebt afgesloten. Wil je zeker weten of je brace vergoed gaat worden, dan is het altijd raadzaam om voor de aanschaf even contact op te nemen met de verzekeraar. Neem eens een kijkje op www.podobrace.nl of er een juiste brace voor jou tussen zit.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *